Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba a emis, joi, Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, monument istoric, informeaza un comunicat al Ministerului Culturii. Cu alte cuvinte, institutia a decis ca o parte din acest masiv, unde se afla galerii miniere din perioada romana, evul mediu si perioada habsburgica, nu are nici o valoare arheologica. Descarcarea arheologica se face pentru proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, care presupune exploatarea aurului si argintului din regiune din patru munti, printre care si Masivul Carnic.
Descarcarea de sarcina data de Directia de Cultura Alba pentru masivul Carnic este unul dintre pasii importanti facuti pentru inceperea proiectului minier al companiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation. RMGC are un Certificat de Urbanism valabil pentru acest proiect (desi ultimele trei certificate au fost anulate), iar in 2010 a depus din nou la Ministerul Mediului dosarul pentru reinceperea procedurii de mediu, urmand ca o comisie speciala sa analizeze daca procedura de avizare pe mediu se va relua de unde a fost intrerupta in 2007 sau daca se reia de la inceput.
Certificatul de descarcare de sarcina arheologica a fost emis pe baza hotararii Comisiei Nationale de Arheologie din data de 12.07.2011, privind aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva „Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”. Contactat de HotNews.ro, Radu Enache, purtatorul de cuvant al Ministerului Culturii, a declarat ca deocamdata nu stie pentru cat din masivul Carnic s-a decis ca nu are nici o valoare arheologica si ca va da aceasta informatie in urmatoarele zile. Potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Culturii, aceasta decizie este "primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valor