Cei care se aşază direct în jetul rece pot face rinite alergice, faringite sau otite cu complicaţii precum perforarea timpanului.
Este bine să folosiţi aerul condiţionat, dar aveţi grijă ca diferenţa de temperatură din interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade C. Trecerea de la cald la o temperatură prea scăzută vă poate cauza infecţii respiratorii şi chiar pneumonii, iar cea de la rece la cald poate provoca şoc cardiovascular, manifestat prin oscilaţii de tensiune şi hipotensiune cu ameţeli.
De asemenea, aerul condiţionat nu trebuie să bată direct spre voi, pentru că riscaţi să faceţi nevralgii de curent, faringite sau otite. „Dacă aveţi nasul înfundat şi dureri la nivelul urechii sau senzaţia de ureche înfundată, mergeţi la doctor, pentru că s-ar putea să aveţi o otită. Dacă nu este tratată, o otită medie se poate complica cu perforarea timpanului", spune Dan Masariu, medic ORL-ist la Clinica Urechii din Bucureşti. Perforarea timpanului duce la scăderea auzului şi la reinstalarea otitei medii de fiecare dată când pătrunde apă în ureche. De asemenea, praful şi ciupercile pe care aerul condiţionat le pune în circulaţie pot declanşa rinite alergice, manifestate prin obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase şi mâncărimi la nivelul nasului şi al ochilor. Şi persoanele care au probleme mai vechi cu spatele trebuie să fie atente, deoarece dacă stau în bătaia aerului rece îşi pot agrava afecţiunile.
În maşină, aerul rece trebuie să bată spre parbriz
Folosite cum trebuie, aparatele de aer condiţionat pot fi deschise chiar şi atunci când sunt copiii prin preajmă. „În străinătate, majoritatea ma-ter-nităţilor folosesc aerul con-d-i-ţionat în salon pentru a le crea micuţilor o atmosferă plăcută. La noi există tendinţa de a proteja excesiv copiii şi de a-i ţine în căldură. Dacă jetul de aer nu bate spre pătuţ şi dacă diferenţa dintre t