Firma care se ocupă de montarea conductelor şi a branşamentelor în Bacău a sistat lucrările după ce a forat printr-un perete gros din cărămidă, construit în secolul al XIX-lea de armeni. Direcţia de Culte şi Patrimoniu şi Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu“ trebuie să efectueze o expertiză, dar nu are arheologi.
Zidurile unor beciuri boiereşti au fost descoperite de muncitorii care lucrau la montarea noilor conducte de gaz metan. După ce au săpat aproape trei metri adâncime, aceştia au descoperit un perete din cărămidă.
Citeşte şi:
Catacombele Botoşaniului, un mister rămas neelucidat
Istoricii bănuiesc că este vorba despre beciurile caselor boiereşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.Strada Ioniţă Sandu Sturdza, fosta Uliţă Armenească, este una dintre puţinele zone care mai păstrează clădiri istorice.
„În această zonă erau casele celor mai bogaţi armeni. Există mai multe beciuri din cărămidă, unele din piatră de râu, care au şi opt metri adâncime“, a precizat istoricul Eugen Şendrea. În imediata apropiere a zidului subteran se afla şi primul cinematograf pus în funcţiune după Al Doilea Război Mondial.
„Aici ştiu că era Cinematograful Flamura Roşie. Era în aceeaşi linie cu primul bloc vechi de pe Sandu Sturdza. A fost demolat prin 1980“, a spus Gabriel Popescu (72 de ani), care locuieşte în apropiere. Situaţia este confirmată şi de istoric. „Era primul cinematograf construit de ruşi după război. Încălzirea se făcea la sobă“, a mai spus Şendrea.
Firma nu a anunţat descoperirea
Societatea responsabilă de modernizarea reţelei de gaz încă nu a apucat să notifice instituţiile abilitate. „Conform avizului pe care l-am dat, E.ON-ul era obligat să ne anunţe imediat dacă au descoperit aşa ceva. Vom trimite o echipă să vedem ce e acolo“, a precizat Petre Cimpoieşu, şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimo