Senatul italian discută joi, 14 iulie, planul de austeritate propus de Guvernul condus de Silvio Berlusconi, care prevede reducerea cheltuielilor cu 40 de miliarde, pentru a linişti pieţele financiare, ce se tem de intrarea ţării în incapacitate de plată. Va preveni Italia o nouă criză?
Dezbaterea asupra planului de austeritate începe la 13, ora României, dar în ciuda vocilor, inclusiv ale Puterii, care critică pachetul de austeritate propus de ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, documentul va fi mai mult ca sigur adoptat.
Premierul Silvio Berlusconi şi alţi lideri ai coaliţiei au criticat dur acest plan de austeritate, care taie foarte multe investiţii şi prin urmare le reduce planurile de a-şi reface popularitatea.
Silvio Berlusconi este fragilizat după pierderea alegerilor municipale în primăvară, fapt ce pune în pericol însăşi stabilitatea coaliţiei, Liga Nordului ameninţând în mai multe rânduri că nu vrea să fie asociată imaginii negative a premierului.
Totuşi, în faţa presiunii internaţionale şi a problemelor grave care pot apărea în urma degradării notei italiene, parlamentarii puterii vor rămâne uniţi şi astfel şansele ca pachetul de austeritate să fie adoptat sunt foarte mari: cu 157 de senatori, faţă de 118 ai Opoziţiei, coaliţia nu ar trebui să aibă probleme.
Planul de austeritate, extrem de dur pentru italieni
Măsurile de austeritate sunt deosebit de dure pentru italieni: vor fi afectate pensiile, se vor reduce cu zece miliarde de euro serviciile medicale, adică nota de plată pentru asistenţă medicală a fiecărei familii italiene va creşte cu cinci sute de euro anual (italienii vor plăti zece euro pentru fiecare reţetă eliberată de medici şi 25 de euro pentru fiecare intervenţie a echipelor de prim-ajutor). În plus, reducerea bugetelor locale va atrage majorarea taxelor pentru populaţie.