Planta este folosită la obţinerea uleiului alimentar şi a biocombustibilului. Profitul fermierilor este dublu faţă de cel obţinut la cerealele tradiţionale.
Agricultorii din Alba renunţă la culturile tradiţionale de grâu, porumb şi cartof în favoarea rapiţei. Pentru că afacerea este rentabilă, suprafaţa lanurilor aurii a crescut în ultimii zece ani de peste zece ori. În Alba sunt cultivate în acest an cu rapiţăa 1.230 de hectare, faţă de doar 100 de hectare în urmă cu zece ani.
Cultivatorii preferă rapiţa şi datorită costurilor reduse de producţie şi întreţinere.
Specialiştii spun că pe planta are mare căutare pe piaţa externă, unde este folosită pentru fabricarea combustibilului biodisel. Este cultura care se recoltează prima dată, la preţ destul e bun şi aee desfacerea asigurată. În plus, asigură o rotaţie corespunzătoare a culturilor de grâu şi orz, care vin după rapiţă, în sensul că lasă terenul curat de buruieni.
Avantaje la desfacere: „Marfa nu stă pe stoc“
Unul dintre cultivatorii importanţi din Alba este Asociaţia Agricolă Frăţia 92 Lancrăm, care deţine 50 de hectare cultivate cu rapiţă în acest an. „Este prima cultură de plante care se recoltează în vară, înaintea grâului, având o desfacere asigurată. Dacă la grâu trebuie să aşteptăm recoltatul pentru a ne putea vine producţia, la rapiţă ofertele vin întotdeauna înainte de recoltă. Ofertele vin de la fabricile care industrializează prodsul, fabricile de ulei sau producătorii de biodiesel“, a spus Aurel Zbucea, administratorul asociaţiei. Producţia realizată ajunge în fabricile de ulei de la Urziceni, Slobozia, dar au existat cazuri în care a fost vândută şi la export, în Germania.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO
„O dăm acolo de unde obţinem preţul cel mai bun. În ţară preţul se calculează după valoarea bursei de la Paris, din care se scade cheltuiala cu