Conducerea Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia a făcut publice noi descoperiri arheologice cu ocazia acordării asistenţei de specialitate în timpul lucrărilor de reabilitare din cadrul Cetăţii Alba Carolina. Este vorba despre elemente de zidărie romană posibil aparţinând Castrului roman, fragmente de artă statuară şi un grup de morminte medievale, identificate în perioada iunie-iulie 2011.
Specialiştii Muzeului au surprins, în timpul monitorizării lucrărilor de asistenţă arheologică la tronsonul de canalizare pe strada Al. Sterca Şuluţiu, trei trasee de ziduri ce pot fi considerate ca aparţinând clădirii comandamentului castrului Apulum (principia). Acestea se pare că formau compartimente interioare în latura de est a obiectivului. S-au identificat şi doi piloni de acces în Principia. Structurile descoperite au fost înregistrate şi acoperite cu nisip şi balast, pentru conservare primară, lucrările de amenajare a canalizării din zonă fiind executate pe sub aceste structuri.
Directorul general adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel a precizat că au mai fost descoperite şi “piese fragmentare de artă statuară, care din primele observaţii pare sa aparţină unei reprezentări de divinitate fluvială de epocă romană, cu analogii în o altă piesă descoperită la Apulum şi aflată în colecţia muzeului albaiulian”.
În zona dintre Hotel “Cetate” şi zidul contragărzii Cetăţii Alba Carolina, a fost identificat un grup de morminte considerate ca datând din Evul Mediu dezvoltat (sec. XV-XVI). Au fost descoperite o cataramă semicirculară şi un ac de păr, cu ajutorul cărora a fost posibilă plasarea acestora în timp. Potrivit conducerii Muzeului, mormintele prezentau un grad foarte scăzut de conservare, însă au fost recuperate informaţiile arheologice necesare pentru analiza de specialitate.
URL scurt: http://alba24.ro/?p=32225
Co