Disperare în rândul bolnavilor de cancer şi de diabet din judeţul Mureş, care sunt nevoiţi să-şi cumpere din propriul buzunar medicamentele care-i menţin în viaţă.
Chiar dacă pentru Oncologie şi pentru Diabet, banii sunt asiguraţi prin Programele Naţionale, fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş s-au epuizat. Neavând plafon, unele farmacii au decis să nu mai elibereze astfel de medicamente.
Speranţe de suplimentare a bugetului
Conducerea CJAS speră ca bugetul să fie suplimentat cât de curând, deşi până în prezent n-a primit nici o veste de la Bucureşti. „Am solicitat Casei Naţional de Sănătate o suplimentare a bugetului pentru aceste programe. Astfel, pentru programul de Oncologie ar fi necesari 4.500.000 de lei, care ne-ar ajunge pentru tot anul, iar pentru Diabet 17.800.000 de lei. Din datele noastre la celelalte programe naţionale nu sunt probleme, iar banii ar fi suficienţi până la finele anului. Semnale concrete privind rectificările bugetare nu avem deocamdată, dar sperăm să se suplimenteze aceste sume”, a spus Manuel Butiulcă, purtător de cuvânt al CJAS Mureş.
Reţete neînregistrate
Multe farmacii mureşene se feresc să mai elibereze medicamente bolnavilor de cancer şi diabeticilor, tocmai pentru că anul trecut reţetele din lunile octombrie-decembrie nu le-au fost înregistrare. Paguba farmaciştilor mureşeni nu a fost recuperată nici până în prezent.
„Suma pe care statul nu ne-a recunoscut-o anul trecut pentru aceste două programe naţionale este de 14.986.884 de lei”, a precizat Iustina Vas, şefa Colegiului Farmaciştilor din Mureş. Costul tratamentului unui bolnav de cancer şi a unui diabetic începe de la 1.000 de lei lunar.