Pornind de la cifrele îngrijorătoare date de statistici în ceea ce priveşte tuberculoza, colectivul de medici format din prof. univ. dr. Constantin Marica (coordonator), prof. asoc. dr. Cristian Didilescu, Dr. Florin Murgoci, Dr. Mihaela Tănăsescu şi Dr. Oana Arghir şi-au strâns cunoştinţele laolaltă şi au creat „Compendiul de tuberculoză“. Lucrarea se întinde pe 477 de pagini şi se adresează medicilor pneumologi, medicilor de familie, studenţilor, farmaciștilor, tuturor celor care se confruntă zi de zi cu această boală.
Lucrul pentru „Compendiul de tuberculoză“ a început în urmă cu un an şi nouă luni, iar eforturile depuse de medicii pneumologi români au fost intens aplaudate în cadrul conferinţei de lansare de astăzi, 13 iulie.
Coordonatorul cărţii crede despre compendiu că este o armă în lupta cu tuberculoza, o afecţiune greu de diagnosticat. De aceea, lucrarea ar trebui să fie pe biroul tuturor medicilor.
Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, consideră că acest compendiu „este cartea a trei generaţii de medici care nu au pornit de la 0 atunci când s-au apucat de lucru. Ei au studiat şi au aprofundat cunoştinţele acumulate de prima generaţie“. Mihălţan a adăugat că „Universul tuberculozei este mult mai vast şi cu multe probleme. De aceea, obiectivul nostru este să stăpânim această epidemie cu noutăţile pe care le conţine această carte şi cu ajutorul standardizării vremurilor noastre.
Este tuberculoza o boală rară în mileniul III?
Nu, a răspuns grav conf. univ. dr. Dumitru Matei. Tuberculoza cochetează cu sărăcia, subnutriţia, slăbirea rezistenţei organismului şi multe altele, dar „pacienţii trebuie să spere că vindecarea va fi din ce în ce mai uşoară“, a spus medicul Radu Stoica. Acesta defineşte „Compendiul de tuberculoză“ ca fiind „un instrument care ne ajută să cunoaştem mai bine boala şi să