Europa este intr-o groapa financiara care pare ca se adanceste din ce in ce mai mult si, cu toate acestea, asteptarile se indreapta spre Germania, care inca mai este considerata locomotiva regiunii.
Un ajutor financiar substantial, care ar putea scoate UE din probleme ar putea veni din partea Chinei, care, in momentul de fata, are rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari (peste 2,25 trilioane de euro). Intrebarea este: vrea China sa resusciteze o economie ca si moarta?
Este clar ca niciuna din tarile considerate puteri economice din Occident nu au ajutat pana acum partea de sud a Europei de dragul vreunei solidaritati fratesti. Exista interese foarte mari care tin de bancile germane si franceze, considera analistii chestionati de Ziare.com.
"Germania a obosit sa mai preia din datoriile si problemele pe care le-au provocat celelalte state din zona euro, dar daca va trebui sa intervina din nou o va face. Chinezii ar putea investi in zonele puternic afectate financiar si Germania chiar ar saluta un asemenea gest, dar nu ar fi de prea mare ajutor", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.
Desi are capacitatea financiara de a rezolva o parte din problemele Europei, Baltazar nu crede ca se poate vorbi despre China ca fiind un nou FMI. "Odata ce ajuta aceasta zona, ar putea pune conditii pentru banii dati, dar acestea vor fi nescrise. Nu se poate vorbi despre un nou FMI pentru ca aceasta institutie are legaturi si obligatii politice mult mai stranse decat ar avea China", a mai mentionat analistul financiar.
Europa este in dezastru
Marti seara, Europa a mai avut parte de o surpriza neplacuta, dupa ce agentia de rating Moody's a plasat Irlanda in categoria de risc "junk". In principiu, aceasta este cea mai riscanta categorie in care poate fi plasata o tara, asta inseamna ca niciun investitor nu d