Proprietarii de imobile trebuie să-şi încheie poliţa obligatorie împotriva dezastrelor şi a calamităţilor naturale până la 15 iulie. După această dată, Ministerul Administraţiei şi Internelor aplică amenzi între 100 şi 500 de lei. Poliţa anuală costă între 10 şi 20 de euro.
Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pe o perioadă de 12 luni la unul dintre cei 13 asiguratori autorizaţi. Preţul asigurării obligatorii şi suma asigurată este aceeaşi la toate companiile. Diferenţele apar la poliţele facultative, mai scumpe, dar şi mai avantajoase ca paletă de riscuri de asigurări.
Pe piaţa locală următoarele firme pot încheia poliţe de asigurare a locuinţei: ABC Asigurări, Ardaf, Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, Euroins, Certasig, City Insurance, Platinum Asigurări, Credit Europe Asigurări, Generali, Grawe, Groupama şi Uniqa. Casele din chirpici, asigurate cu 10 euro
Poliţa obligatorie are două paliere. Posesorii de locuinţe de tip A: construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă vor plăti 20 de euro pe an şi pot obţine despăgubiri de până la 20.000 de euro.
Posesorii de locuinţe de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic vor achita câte 10 euro pe an şi pot obţine despăgubiri de până la 10.000 de euro.
Prin poliţele minime poţi fi despăgubit în caz de cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundaţii. Poliţa facultativă, cu 30 de euro mai scumpă Poliţa facultativă costă diferit de la o companie la alta, în funcţie de tipul asigurării. Gabriela Miu, şeful serviciului de asigurări din cadrul ABC Asigurări, spune că pachetele pot cuprinde asigurări în caz de cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, trăsnet, explozie, fenomene atmosferice, căderi de