Italianul Luca D’Agnese, care a preluat in primavara postul de presedinte al Enel Romania, este unul dintre top – executivii de pe piata locala cei mai relaxati pe care i-am intalnit. Imparte zambete largi, generoase, indiferent de intrebare (cred ca am vazut, totusi, o umbra ce i-a trecut pe fata la problema expunerii in crestere a Enel pe CFR, unde datoriile au ajuns la 187 mil. Euro, in conditiile in care firma de stat nu poate fi deconectata de la retea, potrivit legii, pentru ca presteaza un serviciu de interes public national), iar cifrele facute publice de companie par sa ii dea dreptate.
Pentru ca Enel Romania afiseaza sentimentul de confort financiar, cea mai solida pozitie de negociere posibila in jocul de “wait and see” cu criza si cu statul.
Seful de 46 de ani al celui mai mare business italian din Romania a anuntat astazi ca in anii 2009 si 2010 au fost investiti in modernizarea retelei de distributie a electricitatii 260,7 mil. Euro, cu 117% peste nivelul agreat cu statul roman prin contractul de privatizare, care era de 120 mil. Euro. Un rezultat concret al acestor programe de investitii, sustin reprezentantii Enel, este scaderea duratei medii de intrerupere a alimentarii cu electricitate la 186 minute (circa 3 ore) in primele sase luni ale acestui an fata de 302 minute (aproximativ 5 ore) in urma cu un an, date raportate la intregul portofoliu local de clienti, aceste cifre fiind raspunsul companiei la nemultumirile exprimate pana acum legate de intreruperile de alimentare cu energie din Capitala si din alte zone aflate in aria distributiilor Banat, Dobrogea si Muntenia.
Depasirea programului de investitii asumat fata de stat nu a slabit deloc bilantul companiei, care sa nu uitam a raportat pentru anul trecut incasari de aproape 900 mil. Euro, EBITDA de 200 mil. Euro si un profit net de 78 mil. Euro.
Mai mult, Ene