Anul trecut, doar 7 micuţi şi-au găsit un cămin. Tinerii cu vârsta între 35 şi 40 de ani, cu situaţia socială şi materială bună, dar care nu au putut avea propriul copil sunt cei care decid să înfieze unul.
Adevărul de Seară: Câţi copii sunt pe liste pentru a-şi găsi o familie?
Lavinia Grosu: În prezent avem înregistraţi 29 de copii, cu vârsta de peste 6 ani care aşteaptă să fie adoptaţi. Pentru alţi 41 dosarele sunt deja în instanţă şi se aşteaptă deschiderea procedurii, după ce se obţine consimţământul părinţilor fireşti. În 2010 am reuşit să găsim un cămin pentru 7 micuţi, deşi am avut adoptabili 52 de copii. 15 familii au fost declarate apte pentru adopţie, însă pentru 8 dintre acestea nu s-au finalizat documentele.
Reporter: Care este profilul familiei care doreşte să înfieze?
L.G: În general, sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 ani, care nu au reuşit să aibă propriul copil. Toţi au o stare materială bună şi sunt foarte ataşaţi de copiii pe care vor să îi ia acasă. Mulţi îi ştiu deja pe prichindei de la rude sau cunoştinţe de-ale lor care i-au avut în plasament. Am avut şi familii care au adoptat un băieţel şi la o scurtă perioadă de timp au înfiat şi o fetiţă. Cunoşteau ambii copii şi i-au îndrăgit atât de mult încât nu au putut renunţa la niciunul dintre ei.
Reporter: Ce vârste au copiii care au norocul să fie adoptaţi?
Din păcate, aici avem o problemă. Sunt ceruţi cei cu vârste foarte mici, în jur de câteva luni. Oamenii se feresc să adopte copii mai mari de 2 ani pentru că le este teamă că nu se vor acomoda. Dacă micuţul are câteva luni este perfect. Au mai existat şi situaţii, rare, ce-i drept, când au fost ceruţi copiii de peste 5 ani.