Ceauşescu a vieţuit de mic în apropierea Puterii, de vreme ce atelierul lui Alexandru Săndulescu era foarte aproape de Palatul Regal. Când fiul lui Andruţă a venit la Bucureşti, în 1929, Regele Mihai, la cei aproape opt ani ai săi, număra deja doi de domnie.
L-o fi zărit, vreodată, din uşa atelierului de la numărul 89?. O fi conştientizat, la acea vârstă fragedă, că „băiatul din vecini” este nimeni altul decât Regele? Citiţi mai multe despre locurile în care s-a format Nicolae Ceauşescu în ediţia de vineri a ziarului "Adevărul".
Ceauşescu şi regele Mihai
În 1929, anul sosirii lui Ceauşescu la Bucureşti, revista „Realitatea Ilustrată”, supliment al ziarului Universul, prezentau viaţa Regelui-Copil, în pilde cu valoare educativă pentru cititori. Întâiul copil al ţării trebuia să fie un exemplu de urmat. Cine nu se poate stăpâni mai întâi pe sine nu-i poate stăpâni pe ceilalţi, pe acest principiu s-a clădit educaţia celor pregătiţi de mici să cârmuiască norodul. Deşi nu are decât opt ani, Regele Mihai are stăpânirea de sine a unui monarh matur, aflau cititorii numărul din august 1929 al revistei amintite, graţie unei poveşti frumoase. Profesorul de călărie l-a admonestat că în timpul lecţiei nu se vorbeşte, iar la pauză se pun doar întrebări despre călărie. „Într-o zi Regele nu se simţea bine, scria revista despre activităţile copilului regal. Şi tocmai în ziua aceea şedinţa de călărie a fost neobişnuit de lungă şi de grea; totuşi s-a terminat spre deplina mulţumire a profesorului. Abia la plecare, în automobil, Regele mărturisi că nu se simte bine şi că îi venea rău în tot timpul călăriei. La observaţiunea A.S.R. Principesa Mamă, de ce nu a spus nimic profesorului, Regele o privi serios şi îi răspunse: N-am putut, fiindcă profesorul mi-a spus că nu am voe să vorbesc decât despre călărie”.