Ţi-ai pus vreodată întrebarea "ce fac torţionarii şi turnătorii de la Securitate, cu ce se mai ocupă ei"? Te-ai gândit că un astfel de om, care a încălcat drepturile altuia ca să îi fie lui mai bine, îţi poate decide viitorul din poziţia de judecător, fără să ai habar de trecutul lui? Sau poate este profesorul, primarul, parlamentarul, consilierul tău, cel care conduce comunitatea în care trăieşti. Unii au ajuns să reprezinte ţara peste graniţe, fără să ne pese.
Merită ei să ocupe funcţii şi demnităţi publice în pofida trecutului lor? Unii ar răspunde că problematica Securităţii şi a colaborării înainte de 1989 este puţin relevantă în actualul context economic. Alţii, dimpotrivă, ar susţine, cu argumente, că actuala situaţie politică, economică şi socială a fost generată tocmai de modul în care ne-am raportat la foştii torţionari, turnători şi colaboratori ai Securităţii.
Lumea întreabă pe bună dreptate unde sunt peştii mari? Vor să vadă dosarul lui Traian Băsescu, al lui Ion Iliescu, Crin Antonescu etc, totul depinde de culoarea politică. Lista poate fi extinsă fără îndoială la zeci şi sute de nume. Ce facem în schimb cu cei care au fost deconspiraţi? Aţi auzit o declaraţie a ministrului Justiţiei în care condamnă public oamenii din sistem care au colaborat cu fosta Securitate? Ministerul de Externe închide ochii şi se face că nu vede problemele pe care le are. Senatorul Dan Voiculescu are sentinţă definitivă din partea instanţei că a fost colaborator. La fel şi deputatul Sorin Buta. Unul reprezintă USL, celălalt a candidat din partea PDL.
Traian Băsescu, Emil Boc, Crin Antonescu şi Victor Ponta par să fi încheiat lupta cu fosta Securitate. Sunt sigur însă că toţi vor simţi nevoia să contrazică această afirmaţie. Din păcate, nu o fac şi prin faptele lor. Toţi au acceptat să stea la aceeaşi masă cu foştii colaboratori, explicând că un anumit inter