La sfârşitul lunii trecute Italia a adoptat un plan de austeritate prin care îşi propune să reducă datoria ţării, ce în momentul de faţă a ajuns la 120% din PIB, astfel încât să ajungă la un echilibru bugetar în 2014.
Stabilitatea ratingului Italiei se bazează pe probabilitatea că se va reuşi reducerea deficitul bugetar precum şi-a propus. Orice abatere de la obiectivele prevăzute în plan va pune ratingul Italiei sub presiune, avertizează Fitch.
Agenția este de părere că datele economice publicate recent sunt dezamagitoare iar aceștia estimează că economia Italiei va creşte anul acesta cu 0,7%. Totuși, se aşteaptă ca guvernul să reducă deficitul la 3,9% din PIB.
Principalul risc pentru perspectiva pe termen mediu, în cazul finanțelor publice şi a ratingului suveran, vine din combinația dintre o creștere economică mai slabă decăt s-a estimat şi a ratelor mai ridicate ale dobănzilor pentru împrumuturile guvernului.
Luna trecută, agenţia Moody's a decis să pună sub supraveghere cu implicaţii negative ratingul 'Aa2' atribuit Italiei, motivul fiind performanţă economică slabă.
Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro adoptat de Executivul de la Roma în data de 30 iunie ar trebui să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2014. Deficitul sau s-a ridicat la 4,6% din PIB în 2010.
Sursa: Agerpres