Noul proiect de hotărâre de guvern privind taxa clawback, care a fost lansat marţi în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS), reprezintă o măsură care nu poate fi susţinută economic de producătorii de medicamente, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Aceştia afirmă că raportarea permanentă a taxei la anul 2009, care nu a fost agreată cu producătorii, blochează orice investiţii noi străine în industria farmaceutică, iar nivelul taxei de 60% nu este unul viabil. În plus, pacienţii care se vor îmbolnăvi după data de 1 august nu vor mai avea acces la tratamente, din cauza faptului că măsura nu permite creşterea consumului de medicamente. Asociaţia a mai anunţat că măsura autorităţilor, care vine în paralel cu cea a reducerii preţului la medicamentele din programele naţionale, îi pune pe producătorii internaţionali de medicamente în dificultatea de a mai putea susţine pe viitor accesul pacienţilor la medicamente.
ARPIM susţine că autorităţile ar trebui să ia în considerare un sistem progresiv de taxare, printr-o contribuţie între 10% şi 50% din creşterea sumelor cheltuite faţă de anul precedent. Asociaţia mai propune încheierea unor acorduri de volum la un an după compensarea noilor produse şi taxarea cu 50% a depăşirilor mai mari de 15% faţă de limitele agreate.
De asemenea, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) protestează împotriva suprataxării producătorilor de medicamente cu capacităţi de producţie în România.
Asociaţia afirmă că în ultimii doi ani costurile cu medicamentele s-au mărit în medie cu peste 15% pe an, fără ca volumele de medicamente să crească şi fără ca accesul pacienţilor la servicii medicale să se îmbunătăţească. "Înainte de a taxa producătorii români, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să verifice cauzele ca