Vineri expiră termenul limită de asigurare a locuinţelor. Până în momentul de faţă, deţin poliţe obligatorii şi facultative câteva sute de mii de proprietari, pentru circa 33% din totalul fondului locativ al României. Pentru cei neasiguraţi, există amenzi, deşi primăriile locale nu au intenţii serioase în a-şi sancţiona financiar alegătorii în an preelectoral.
S-a speculat că termenul limită va fi prelungit, în baza unei interpretări a legii, însă oficialii infirmă: „Termenul de aplicare a amenzii rămâne 15 iulie”, spune la RFI Marius Bulugea, director general PAID (Pool-ul de Asigurare Obligatorie Împotriva Dezastrelor). „Posibilitatea de a fi amendaţi îi face pe români să încheie asigurarea. Aşa suntem noi făcuţi.”
„Elementul – spectacol al legii este această posibilitate de a fi amendat. Dar în lege mai e un articol în care se scrie negru pe alb că românii nu mai primesc despăgubiri dacă nu au încheiat această poliţă”, spune Marius Bulugea. El consideră că riscul să îţi pierzi casa este infinit mai important decât ameninţarea unei amenzi sau a unui termen. „Amenzi primim cu toţii. Nu pot să pun în balanţă pierderea unei case cu o amendă.
Vezi aici tot ce trebuie să ştii despre poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat această lege din partea Guvernului şi a dorit un efect imediat, mai spune Bulugea. „În nici un caz, Guvernul nu a dat legea în 2008 ca ea să fie aplicată în 2012, 2014 sau după alegerile locale! Pentru că asta ar însemna că tot Guvernul a programat inundaţiile peste patru ani, sau peste cinci ani, sau poate când are cineva de la Guvern viziuni ...” Executivul „a găsit un mecanism prin care să spună populaţiei să îşi încheie poliţe de asigurare, pentru că nu vă mai plătim despăgubiri începând cu acest an” – pentru locuinţe avariate sau distruse în inundaţii, cutremur