Cuvântul de ordine de astăzi pentru presa străină este \"hard-landing\" și este vorba despre principala candidată la titlul de cea mai mare economie a lumii.
Creşterea de 9,5% înregistrată în trimestrul al doilea este cea mai mică înregistrată de economia chineză după cel de al treilea trimestru din 2009, când economia globală îşi revenea din cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani.
Riscul de aterizare forțată a economiei chineze este cauzat în mod special de către rata inflației, care este una destul de ridicată, iar din ultimele declarații ale oficialilor de la vârful guvernului chinez, inflația este un fenomen macroeconomic care-i îngrijorează chiar și pe ei. Cel mai probabil, China va trebui să-și schimbe politica fiscală pentru a îndepărta pericolele inflaționiste.
O analiză publicată recent de Bloomberg pune la zid economia Chinei, în care arată că cea de-a doua mare economie a lumii se apropie de o aterizare forțată.
În analiză sunt examinați o serie de aspecte precum problemele demografice, strategia de creștere economică și eșecul planurilor economice.
Analiza arată că exită o dependență mare a Chinei față de consumatorul american, după care arată că PIB-ul amerrican este de 14,3 mii de miliarde de dolari, de 3 ori mai mare decât al Chinei.
În altă ordine de idei, PIB-ul pe cap de locuitor este de 12 ori mai mare decât indicatorul similar al Chinei. Pentru a reduce la zero această diferență, ar fi nevoie de 30 de ani de creștere de peste 10% aPIB-ului chinez.
Deși e greu de crezut pentru o țară ce are peste un miliard de oameni, realizatorul analizei Bloomberg este de părere că încep să apară problemele demografice din cauza politicii care limitează numărul de copii.
Ca cifră, raportul Bloomberg arată că ponderea pensionarilor va crește de la 39% la 46% în 2025. Așadar