Comasarea terenurilor agricole, principala piedică în valorificarea potențialului agricol al țării, se va putea realiza doar prin acordarea de stimulente, dar și prin aplicarea unor scheme de impozitare, au arătat specialiștii în domeniul agricol și bancar cu ocazia unei conferințe pe tema finanțării agriculturii.
”Fragmentarea terenurilor este principala problemă a agriculturii românești și trebuie dusă o politică de comasare. Acest lucru se va realiza însă numai prin acordarea de stimulente, dar li prin instituirea unei scheme de impozitare”, a spus Andrei Svoronos, șeful departamentului de agricultură de la UniCredit Țiriac Bank.
El a arătat că agricultorul român nu este dispus să înstrăineze terenul astfel încât să poată fi constituită o exploatație mai mare pentru că nu este stimulat să o facă și nici constrâns.
”Fermierul român plătește un impozit de 10 euro pe hectar și primește subvenții de 150 euro. Astfel încât nu există nici un interes pentru fermier să vândă terenul”, a mai spus Svoronos.
Sistemul bancar are rețineri în a credita proiecte în domeniul agricol și pentru că fiscalizarea agriculturii rămâne o problemă, iar fermierii sunt reticenți când vine vorba despre plătit impozite.
”Nefiscalizarea este o problemă ce ar trebui rezolvată pentru ca băncile să fie mai deschise către finanțarea agriculturii. Există o opoziție foarte mare în mediul rural pentru plata vreunui impozit”, a arătat Petru Rareș, președinte executiv – director general al Institutului Bancar Român.