Aproximativ 40% din cele 8,4 milioane locuinţe din România sunt asigurateobligatoriu sau facultativ, a declarat astăzi Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Asta înseamnă că 3,67 milioane de locuinţe au asigurare facultativă sau obligatorie. Capital scria în urmă cu circa două săptămâni că apariţia legii pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor (Legea 260) a stimulat de fapt piaţa asigurărilor facultative a spaţiilor locative. Acest lucru a fost confirmat azi de preşedintele CSA.
“În 2008, când a apărut Legea 260, în România erau asigurate circa 10-12% din cele 8,4 milioane locuinţe. Astăzi s-a împlinit un an de când a fost emisă prima poliţă obligatorie, iar până acum PAID a încheiat 640.000 de poliţe. Per total, în ţară au ajuns să fie asigurate 40% din locuinţe”, a precizat Toncescu.
Prin analogie, înseamnă că în prezent 2,73 milioane locuinţe, adică 32,3% din total, sunt asigurate prin poliţe facultative, cele care acoperă mai multe riscuri şi o valoare mai mare în caz de despăgubire. Adică, circa 20% din locuinţe au fost asigurate facultativ din 2008 încoace. Restul, de circa 0,64 milioane, adică 7,6% din total au fost asigurate obligatoriu, prin PAID.
Legat de termenul de la care s-ar putea aplica amenzi pentru locuinţele care nu au asigurare, obligatorie sau facultativă, Toncescu spune că, după jurişti, acesta ar fi de 5 august 2011.
“Nu Comisia aplică amenzile. Acestea pot fi aplicate de primari sau de autorităţile locale din ţară. Termenul de la care s-ar putea aplica amenzi, după interpretarea legii de către jurişti, ar expira la 5 august 2011. De la acest termen, autorităţile locale pot aplica amenzi pentru proprietarii cu locuinţe neasigurate. Asta, dacă parlamentul nu modifică legea. Nu amenda în sine este importantă. Oamenii trebuie să conştientizeze necesitatea asigurării', a e