Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, judeţul Alba nu a fost deloc atractiv pentru companiile străine interesate să investească în România, în anul 2011. Inclus în trendul descendent al capitalului internaţional atras, ce se manifestă la nivel naţional, în ultimii trei ani, Alba se află într-o situaţie similară cu judeţele Gorj, Olt, Teleorman, Neamţ, Călăraşi, Vaslui şi Ialomiţa, zone cu o valoare economică redusă.
Interesul scăzut al companiilor străine de a pompa capital în afaceri pe teritoriul României s-a resimţit după boom-ul din 2007-2008, anul acesta fiind considerat cel mai slab din ultimii cinci, la acest capitol. Analiza econtext.ro privind investiţiile străine de la începutul acestui an arată, în continuare, o concentrare asupra zonei Bucureşti (139 companii străine înmatriculate, în ianuarie 2011), respectiv Ilfov (31) şi vestul ţării – Timiş (28) şi Bihor (19), centru – Cluj (23).
La polul opus, Alba a bifat zero la sectorul investiţii străine, alături de alte şapte judeţe, toate cu aport redus la economie, din acest punct de vedere.
Explicaţia acestui fenomen poate fi dată, pe lângă prezenţa efectelor crizei economice, şi de faptul că oamenii de afaceri străini se orientează mai mult spre judeţele mari, cu infrastructură accesibilă şi, în cazul Capitalei – sediul principalelor organisme financiare. Cu toate acestea, o implicare mai activă a autorităţilor locale şi judeţene ar putea schimba cifra investiţiilor şi repoziţiona zona noastră pe hartă.
sursa foto: econtext.ro
URL scurt: http://alba24.ro/?p=32265
Potrivit unei analize realizate de econtext.ro, judeţul Alba nu a fost deloc atractiv pentru companiile străine interesate să investească în România, în anul 2011. Inclus în trendul descendent al capitalului internaţional atras, ce se manifestă la nivel naţional, în ultimii trei ani, Alba se află într-o s