50 de persoane au fost retinute pentru 24 de ore in urma unei ample operatiuni cu peste 110 perchezitii ce au dus la anihilarea a trei grupuri care au pacalit 1.000 de americani, determinandu-i sa trimita bani pentru produse care nici macar nu existau. Politia Romana spune ca e cea mai mare operatiune de lupta contra criminalitatii informatice desfasurata in tara, iar in articol puteti citi cum erau pacaliti americanii, cat castigau infractorii, cum isi imparteau banii si ce faceau cu ei.
"Vanatori" de americani naivi
Totul a inceput in 2009 cand pe teritoriul SUA au aparut plangeri de la persoane care au gasit pe site-uri de licitatii precum eBay si Craiglist produse la preturi foarte bune. Cand au vrut sa le cumpere li s-a cerut sa trimita un avans, iar unii au cazut in plasa si au trimis chiar si mii de dolari pentru produse care, urmau ei sa afle mai tarziu, nici macar nu existau. Rapid au fost depistate 200 de cazuri de oameni pacaliti, unii dintre ei trimitand cateva mii de dolari, insa numarul celor inselati avea sa fie de cinci ori mai mare.
Cum functiona reteaua
Existau trei mari roluri in aceste grupuri de infractori informatici. Un rol cheie era al licitatorului care posta extrem de multe anunturi care sunau excelent, stiind ca unii sigur vor cadea in plasa. Ca sa fie convingatori, unii s-au dat drept fosti combatanti americani in Afghanistan, mizand pe respectul de care Armata se bucura in SUA. Erau prezentate si false certificate de calitate pentru produse, iar cei care doreau sa le cumpere erau rugati sa trimita un avans.
Avansul era ridicat apoi de complici care utilizau nume false in SUA si trimiteau apoi in tara noastra banii expediati de cei pacaliti, utilizand servicii precum Western Union si Money Gram. La "vanzare" erau puse diverse lucruri valoroase precum ambarcatiuni sau automobile care,