Cornul unuia dintre ultimii dinozauri ar putea demonstra, în sfârşit, că reptilele gigantice au dispărut în urma ciocnirii Pământului cu un meteorit uriaş, scrie Daily Mail.
Cornul fosilizat, lung de 45 de centimetri, era specific unei familii de erbivore care îl includea şi pe faimosul Triceratops. Fosila a fost descoperită într-un sit geologic din Montana (SUA), de unde au fost dezgropate, de-a lungul timpului, multe alte relicve ale dinozaurilor.
Însă descoperirea de faţă este remarcabilă pentru că a fost făcută la o adâncime de doar 13 centimetri faţă de stratul geologic care marchează sfârşitul erei dinozaurilor.
Acest lucru sugerează faptul că dinozaurii nu au dispărut treptat, ci subit. Iar oamenii de ştiinţă consideră că acest lucru nu s-ar putut întâmpla decât în cazul unui "dezastru global".
Scepticii spun că dinozaurii au dispărut cu 3 milioane de ani înainte de impactul cu meteoritul
Cea mai răspândită teorie este că un meteorit sau o cometă uriaşă ar fi izbit Pământul, în apropierea coastei Mexicului, la sfârşitul perioadei cretacice, acum 65 de milioane de ani.
Totuşi, unii sceptici au punctat în numeroase rânduri că fosilele de dinozaur lipsesc din straturile geologice pe o adâncime de trei metri, care acoperă o perioadă de trei milioane de ani. Asta, spun ei, ar indica faptul că dinozaurii dispăruseră cu trei milioane de ani înaintea impactului cu meteoritul.
Scepticii susţin că dinozaurii nu au dispărut în urma unui dezastru natural, ci au murit treptat.
Totuşi, noua descoperire pare să dea peste cap teoria scepticilor. "Faptul că fosila acestui specimen a fost găsită la o distanţă atât de mică faţă de stratul geologic care marchează dispariţia dinozaurilor este o garanţie că reptilele au trăit bine mersi până la impact", explică dr. Tyler Lyson, de la Universitatea Yale din New Haven.
Cor