Nu există motive previzibile ca francul să piardă teren în faţa euro, ci ar putea chiar să mai urce, ceea ce înseamnă că şi la Bucureşti ar putea să fie noi creşteri. Francul elveţian se apropie acum de pragul de 3,7 lei, cu circa 75% peste nivelurile din 2007-2008, când mai multe dintre băncile locale mari sau medii îşi tentau clienţii cu dobânzi nominale foarte mici la la credite ipotecare în această monedă.
Cursul ar putea ajunge însă uşor la 3,8-3,9 lei pentru un franc dacă se îndeplinesc prognozele analiştilor ING Bank, care văd moneda elveţiană câştigând teren în faţa euro.
La Bucureşti, BNR calculează cursul francului indirect, pentru că pe piaţa interbancară sunt prea puţine tranzacţii cu această monedă. Astfel, BNR se uită la cotaţiile euro/franc elveţian de pe pieţele internaţionale şi la cotaţiile leu/euro de pe piaţa locală, calculând cursul leu/franc pe baza celor două.
Chiar dacă leul rămâne stabil în faţa euro, orice nouă apreciere a francului faţă de moneda unică se vede direct şi în cursul calculat de BNR.
Pe pieţele internaţionale francul a ajuns ieri la noi maxime record în faţa euro, cotaţiile coborând în premieră pe palierul de 1,15 franci pentru un euro. Ar putea ajunge la 1,1 franci pentru un euro, avertizează însă analiştii ING Bank de la Londra.
"Ne vedem constrânşi să coborâm proiecţia prind perechea euro/franc elveţian pe termen scurt până la 1,1 franci pentru un euro şi considerăm că dorinţa băncii centrale a Elveţiei de a-şi subţia bilanţul (îngroşat de cumpărările de euro operate în trecut - n. red.) va estompa orice revenire a cotaţiilor pe parcursul lui 2012", spune Chris Turner, şeful departamentului de Strategie pentru pieţele valutare în cadrul filialei de la Londra a ING Bank.
În actualul scenariu al ING, cotaţiile vor rămâne la 1,1 franci/euro până la sfârşitul acestui an. Abia în sep