Turbulenţele cauzate de problemele Italiei riscă să împingă criza datoriilor în Europa de Est pe un "teritoriu necunoscut", prin culoarele bancare şi comerciale, avertizează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, citată de Bloomberg.
Acţiunile băncilor italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo, doi dintre cei mai mari creditori din Europa de Est, ambele prezente şi în România, au scăzut puternic din cauza unor dispute în guvernul de la Roma care ameninţau să întârzie aplicarea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar într-una dintre cele mai îndatorate ţări europene. În Spania, ministrul finanţelor a avertizat că statul ar putea fi nevoit să reducă şi mai mult cheltuielile pentru a se feri de contaminare.
În România, băncile străine controlează peste 70% din piaţă. "Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut", a afirmat Erik Berglof, economist-şef al BERD.
A ajutat Estul în 2008
Instituţia a jucat un rol important în ameliorarea crizei financiare din Europa de Est în 2008 când a convins băncile occidentale, care controlează 76% din piaţa bancară din regiune, să-şi menţină expunerile şi să nu îşi retragă banii din aceste ţări.
Extinderea crizei datoriilor în Italia, a patra economie ca mărime a Europei, ar creşte riscul ca băncile care se confruntă cu pierderi pe piaţa de origine să limiteze creditarea către Europa de Est, frânând revenirea economică în regiune, consideră Berglof.
Criza datoriilor a intrat într-o nouă fază, iar responsabilii politici trebuie să găsească o soluţie "clară" pentru a stopa efectul de contaminare care ameninţă moneda euro, a declarat de curând şi viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi.
Irlanda s-a alăturat pe 12 iulie Portugaliei şi Greciei drept cea de-a treia ţară din zona euro care şi-a văzut ratingul de credit redus sub categoriile recomandate pentr