Încasările din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane euro pe an începând din 2015
Liberalizarea serviciilor medicale la nivel european reprezintă o oportunitate pentru acest segment
Unul din 10 turişti pe segmentul balnear din România este străin, iar încasările din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane euro pe an începând din 2015, dacă acest tip de turism va fi promovat.
"Din potenţialul balnear al Europei, o pătrime, după unii autori chiar o treime se află pe teritoriul României. Acest potenţial trebuie verificat şi exploatat", a spus ieri Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, într-un comunicat de presă al instituţiei. El a mai explicat că liberalizarea serviciilor medicale la nivel european, care va începe din 2013, reprezintă o oportunitate pentru acest segment.
"Intrarea în vigoare, din octombrie 2013, a Directivei europene privind drepturile pacienţilor la asistenţă transfrontalieră poate aduce un câştig extraordinar României. Acum unul din 10 pacienţi trataţi este din altă ţară. Avem doi ani de pregătire, aceasta fiind şansa noastră. Putem avea un avantaj: servicii de calitate şi la un preţ inferior", a mai declarat ministrul Sănătăţii.
El a mai afirmat că România are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa.
Turismul medical nu este suficient exploatat în ţara noastră
Elena Udrea, ministrul Dezvoltării regionale şi turismului, consideră că turismul medical nu este suficient exploatat în ţara noastră. "Turismul medical este un produs utilizat tot mai des la nivel mondial, însă insuficient exploatat în România. Avem potenţial de afirmare pe plan internaţional pe anumite tipuri de servicii medicale (balnear, recuperare, antiîmbătrânire, stomatologie, oftalmologie, chirurgie estetică etc) care pot fi integrate în pachete turistice atractive, astfel încâ