Potrivit legii, patronii firmelor sunt obligaţi să ia mai multe măsuri pentru protecţia propriilor angajaţi.
Temperaturile caniculare i-au pus în alertă pe inspectorii de muncă. Conform prevederilor Legii protecţiei muncii nr. 319/2006, angajatorii sunt obligaţi ca, în perioadele cu temperaturi extreme, respectiv depăşirea pragului de 37 grade Celsius, să ia o serie de măsuri la locul de muncă care să permită angajaţilor să-şi desfăşoare activitatea fără pericol. Numai că experienţa anilor trecuţi i-a determinat pe inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt să nu aibă prea mare încredere în onestitatea oamenilor de afaceri. Astfel, de când termometrul a început să escaladeze temperaturi tot mai înalte, inspectorii de muncă au ieşit pe teren şi suspiciunile şi s-au adeverit: o parte dintre firmele verificate în acest sens nu asigurau condiţii adecvate angajaţilor şi le puneau sănătatea în primejdie.
„Patronii firmelor, în special cele din construcţii, sunt obligaţi prin lege să asigure câte 2-4 litri de apă/persoană/schimb. Ce am descoperit noi în urma ultimelor controale efectuate pe linia măsurilor de protecţie impuse de creşterea temperaturilor ne arată că încă mai sunt angajatori care omit să aibă grijă de proprii salariaţi. Acum nu mai contează de ce procedează astfel – din zgârcenie sau, pur şi simplu, minimalizează urmările. Important este că nu aceasta este soluţia şi noi încercăm să îi conştientizăm. Dacă nu reuşim cu vorba bună, trecem la amenzi”, a declarat Daniel Ghiţă, purtător de cuvânt al ITM Olt.
Măsuri obligatorii pentru patroni
Angajatorii sunt avertizaţi de inspectorii de muncă despre faptul că, în această perioadă caniculară, trebuie să asigure câteva măsuri minimale la locul de muncă, printre care se numără: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, asigurarea unor surse de ventilaţie la