Cu ajutorul unor români din SUA, ţepari online din Bucureşti şi alte oraşe au înşelat 1000 de cetăţeni americani, provocând daune în valoare de 20 de milioane de dolari.
"Adesea, susţinând că sunt membri ai Armatei americane, aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate şi care nu bănuiau nimic să le trimită bani pentru a achiziţiona bunuri inexistente", a declarat azi, într-o conferinţă de presă ambasadorul american, Mark Gitenstein.
În urma unei acţiuni comune, DIICOT şi IGPR, ieri au avut loc 117 percheziţii, fiind vizaţi 100 de suspecţi din Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. 50 de persoane au fost reţinute în urma audierilor desfăşurate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri. Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic, precum eBay.com, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate de pe teritoriul SUA cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop. Dintre suspecţi, 22 de persoane au fost acuzate în SUA în