Gardul dintre cele instituţii este formal şi este sărit des, atât de elevi, cât şi de nebuni. Spitalul din Găneşti nu are, de 17 ani, nici măcar un medic psihiatru care să se ocupe de bolnavii psihic.
Situaţie deosebit de gravă în judeţul Galaţi, la „Centrul Medico-Social Găneşti” - denumire sub care se ascunde de fapt un spital de nebuni - acolo unde bolnavii psihic sunt lăsaţi să umble în libertate, inclusiv prin curtea şcolii gimnaziale de care ospiciul este despărţit de un gard simbolic.
Confort, de ospiciu
Spitalul este destinat în exclusivitate bolnavilor cu afecţiuni psihice, renovat din bani europeni. Condiţii de cazare bune dar, în rest, Dumnezeu cu mila!
Absolut nefiresc, de 17 ani aici nu există niciun psihiatru. Ba chiar a fost o perioadă în care nici măcar nu a avut medic! Până în 1993, când medicul generalist din sat, Emilia Ştefănescu, şi-a făcut curaj şi a acceptat să lucreze la spital. Un singur doctor, care este şi directorul unităţii.
Nu se face gardă
Cei aproape 160 de „locatari” permanenţi sunt păziţi de un sigur paznic, şi acela la serviciu doar noaptea, iar dintre infirmieri, care teoretic ar trebui să le ţină piept în timpul acceselor de furie, numai şase sunt bărbaţi.
„Avem 24 de infirmieri, dintr-un necesar de 46. Plus zece asistenţi medicali. Niciun medic specialist. Singurul medic din spital sunt eu, medic generalist.
Numai eu sunt aici. Mare şi lată! Nu sunt ture de gardă. Se lucrează în ture de 12 cu 24 şi la program de 8 ore pe zi. În momentul de faţă mai sunt cereri de internare, dar nu avem cum să facem faţă”, a declarat dr. Ştefănescu.
Fuga pacienţilor din spital este un lucru normal şi se întâmplă în mod frecvent.
„Fug des de aici, pleacă în timpul mesei, pe la prânz. Ies pe poartă şi duşi sunt. Nu-i opreşte nimeni. Putem plăti doar noaptea paz