Accidentul vascular, insolaţia şi deshidratarea sunt principalele ameninţări ale temperaturilor foarte ridicate. Aflaţi care sunt primele simptome şi cum trebuie să le combateţi. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Temperaturi de 37-39 de grade Celsius la umbră, indice de confort termic peste pragul critic de 80, indice de radiaţii ultraviolete 10 pe o scară de la 1 la 15, cer fără nori şi nicio pală de vânt. În aceste condiţii, dincolo de disconfortul resimţit, canicula poate avea efecte grave asupra organismului: atacul cerebral, insolaţia, deshidratarea.
Gheaţă pe burtă şi la axile
Atacul cerebral. Pentru obezi, canicula este un factor mare de risc pentru atac cerebral. Corpul nu mai transpiră şi temperatura sare de 40 de grade în mai puţin de zece minute. Primele semne sunt: senzaţia de amorţeală la nivelul feţei, al braţului şi piciorului pe aceeaşi parte a corpului, dificultăţi de vorbire, ameţeli, stări de vomă şi dificultăţi de respiraţie, palpitaţii şi dureri de cap şi în piept.
Dacă aveţi aceste simptome, sunaţi la Salvare şi aşezaţi-vă în poziţia culcat până ajung paramedicii. Pentru a preîntâmpina atacul "nu staţi la soare între 11.00 şi 17.00, nu parcurgeţi distanţe mari prin soare, ieşiţi din casă cu capul acoperit de o pălărie de bumbac, consumaţi peste doi litri de apă, nu beţi cafea sau alcool şi renunţaţi la fumat", recomandă prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni".
Insolaţia. Insolaţia apare atunci când organismul se supraîncălzeşte, transpiră mult şi nu se compensează pierderile de lichide. Înainte să apară insolaţia, vă simţiţi epuizat, ameţit şi aveţi stări de greaţă. În insolaţie apar deja stări de confuzie şi chiar pierderea cunoştinţei, convulsii, tahicardie, înroşirea pielii, chiar şi la axilă, vărsături severe şi diaree.
Chiar şi cu tratament la Urgenţe, insolaţia p