Uiţi frecvent zile de naştere sau de sarcinile de serviciu? Dacă nu vrei să-ţi periclitezi cariera sau să-ţi pierzi prietenii, trebuie să iei măsuri! Încearcă exerciţiile propuse de noi. Jocurile cum sunt sudoku, integramele, dar şi cele care fac apel la capacitatea de a rezolva ecuaţii matematice menţin în formă zonele cerebrale responsabile cu memoria.
În condiţiile în care suntem „bombardaţi" cu informaţii şi suntem nevoiţi să facem mai multe lucruri în acelaşi timp, nu este de mirare că avem scăpări de memorie. Însă nu trebuie să le neglijăm dacă ele au devenit comparabile cu cele ale bunicilor noştri şi dacă ne provoacă frustrări ori, mai rău, dacă ne pun în pericol competenţele la serviciu.
Nu este normal să uiţi prea des
Nu este ieşit din comun să uiţi din când în când telefonul mobil acasă, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple frecvent. Dacă ţi se întâmplă prea des, este cazul să începi să-ţi antrenezi creierul zilnic cu ajutorul unor exerciţii mentale. „Jocurile care urmăresc utilizarea şi dezvoltarea capacităţilor mentale analitice, de memorie, de imaginaţie, de limbaj sau de calcul au un efect benefic demonstrat asupra funcţiei nervoase superioare, întârziind degradarea acesteia", spune dr. Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe al Universităţii „Carol Davila" din Bucureşti.
Reguli ca să nu mai fii „uituc"
Schimbă-ţi alimentaţia! Dulciurile şi carnea grasă ne scad capacitatea de memorare. Înlocuieşte-le cu afine, cătină, măceşe, struguri şi cu broccoli. Include în alimentaţie şi peşte gras oceanic (ton, cod, macrou, hering, sardine, somon), deoarece conţine grăsimi sănătoase pentru creier, precum şi alimente cu lecitină, cum ar fi oul.
Renunţă să mai bei alcool dacă aveai acest obicei! Poţi consuma un pahar-două de vin roşu, dar trebuie să ştii că, dacă f