Arheologii de la Muzeul Unirii care supreveghează lucrările de scoatare la lumină a şanţului vestic al Cetăţii au descoperit un grup de morminte de inhumaţie din perioada Evului Mediu dezvoltat (secolele XV-XVI) în zona din apropierea Hotelului Cetate.
„Mormintele au fost descoperite cu un grad foarte scăzut de conservare. Două schelete au fost găsite în poziţii aproximativ nederanjate, în rest fiind găsite resturi şi fragmente de schelete de la alte opt morminte. Au fost recuperate informaţiile arheologice şi recoltate oasele şi inventarul fragmentar pentru analiza de specialitate, în cadrul muzeului“, a spus arheologul Constantin Inel.
În incinta Cetăţii, pe strada Alexandru Şterca Şulutiu, lângă Parcul Custozza, au fost surprinse elemente de zidărie romană care pot să aparţină clădirii comandamentului castrului Apulum (Principia). Acestea constau în trei trasee de ziduri ce aparţin unor compartimente interioare posibil să aparţină laturii de est a acestui obiectiv, precum şi două din elementele de construcţie ale intrării în Principia, reprezentate de doi piloni de acces prin poarta clădirii.
„Aceste structuri au fost înregistrate arheologic şi topografic şi conservate până la luarea unei decizii în vederea cercetării şi valorificării acestor vestigii arheologice de importanţă deosebită pentru castrul de la Apulum. Aceste elemente confirmă încă odată argumentul cercetării acestui edificiu deosebit de important pentru planimetria şi arhitectura castrului roman de la Apulum, fapt pentru care vor constitui un punct de referinţă pentru organizarea cercetării arheologice pentru dezvelirea clădirii comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina“, a completat arheologul Constantin Inel.
Lucrările de asistenţă arheologică pe strada dintre muzeu şi catedrala ortodoxă au avut drept rezultat recuperarea unei piese fragmentar