Cei care nu se conformează noii legi sunt pasibili să primească amenzi de la 2.000 la 8.000 de lei. Familiile cu venituri sub 1.500 de lei ar putea beneficia de ajutor financiar din partea primăriilor, dacă acestea dispun de bani. Pentru imobilele-monument, fondurile de reabilitare sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Încă o belea pe capul dâmboviţenilor, şi aşa secătuiţi de criza economică pe care o traversăm! „Legea faţadelor” a fost promulgată de preşedintele României. Conform acestui act normativ, proprietarii de case şi apartamente care, prin nivelul de degradare, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător sunt obligaţi să ia măsuri de realizare a lucrărilor pentru reabilitarea structural-arhitecturală a clădirilor, pe cheltuială proprie.
Legea prevede că termenul de execuţie a investiţiei este de 12 luni, de la primirea notificării din partea administraţiei locale. Perioada poate fi prelungită cu cel mult şase luni, printr-o cerere adresată primarului.
Palatul administrativ, o clădire-pericol
Măsura este benefică, dacă ţinem cont de situaţia deplorabilă în care au ajuns multe imobile din Târgovişte, dar, spun oamenii, dacă nu se găseşte şi o formă de sprijin din partea statului, nu poate fi pusă în practică. „Nu avem cu ce să facem asemenea lucrări. Noi abia ne ducem traiul de pe o zi pe alta. Trebuie să vină şi primăria cu partea ei de contribuţie şi să ne lase mai mult timp la dispoziţie. Un an de zile este prea puţin. Nu avem cum strânge atâţia bani”, spune Radu Filoftel, locuitor din Micro V.
Blocurile-turn din acest cartier sunt adevărate pericole pentru trecători. Frecvent, se desprind bucăţi din cărămida aplicată pe faţade cu zeci de ani în urmă. Ca să nu se întâmple o nenorocire, oamenii au împânzit zona cu panou