Membrii celor trei grupări de infractori reţinuţi, ieri, de autorităţile române apelau la tot felul de metode ca să-i convingă pe americani să le vireze bani în conturi, prin intermediul internetului. Ei spuneau că sunt militari ai armatei SUA şi au obţinut bani pentru presupuse ajutoare umanitare sau pentru maşini inexistente. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H.Gitenstein, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile de peste Ocean au identificat peste 2000 de victime ale infractorilor români.
„Membrii acestui grup de crimă organizată au păgubit cetăţeni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatică este o ameninţare crescândă care afectează cetăţeni din România şi din SUA. Infracţiunile pe Internet nu sunt limitate de graniţe”, a spus ambasadorul.
Dintre cei 2000 de americani păgubiţi, doar 1000 au depus plângeri până acum. „În SUA este în plină desfăşurare o anchetă privitoare la fraudele comise de români. Dintre cei identificaţi ca victime, circa o mie nu au depus, încă, plângeri şi de aceea nu sunt înregistraţi oficial”, au explicat responsabilii americani ai ambasadei SUA.
Intermediarii încasau 20 la sută
Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a explicat că primele informaţii legate de escrocheriile membrilor acestei grupări au fost descoperite la începutul anului 2009.
„Atunci am primit unele sesizări din partea autorităţilor americane potrivit cărora uni cetăţeni români au înşelat cam 200 de cetăţeni americani prezentându-se ca foşti lucrători ai armatei SUA. Oferetele erau adresate cetăţenilor americani şi se refereau la strângeri de fonduri sau la vânzări de maşini”, a precizat Popa.
La rândul său, procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT a explicat cum funcţiona mecanismul marii ţepe date de escrocii cinbernetici. „Erau structuraţi pe trei pali