În acest week-end expiră ultimatumul pe care preşedintele Barack Obama l-a dat republicanilor şi democraţilor pentru a ajunge la o înţelegere pe marginea creşterii plafonului datoriilor. Dacă Washingtonul nu găseşte o soluţie până pe 2 august, Statele Unite riscă falimentul. Preşedintele Obama va ţine şi o conferinţă de presă vineri după-amiază.
Pieţele financiare încep să fie din ce în ce mai nervoase, pe măsură ce data de doi august se apropie. În cazul în care până atunci nu se găseşte o soluţie ca Statele Unite să se împrumute mai mult, America va fi practic în faliment.
Ce opune însă cele două tabere?
Republicanii aflaţi în Opoziţie spun următorul lucru: suntem de acord cu mărirea plafonului, cu condiţia ca pentru fiecare dolar cu care depăşim acest plafon, Guvernul să reducă un dolar din cheltuielile publice. Ar urma deci tăieri din toate programele guvernamentale, inclusiv cele de asistenţă socială.
Democraţii aflaţi la putere sunt de acord cu o reducere a cheltuielilor, dar nu atât de drastică şi cer în plus o creştere a impozitelor, pentru a împărţi povara austerităţii.
În clipa de faţă, plafonul datoriei publice este limitat la suma de 14 mii de miliarde de dolari. Preşedintele Barack Obama crede că e posibil ca el să fie crescut cu încă două mii de miliarde.
Agenţiile de rating avertizează SUA
Dar iată că zilele trec şi doi august e aproape. Agenţia Standard&Poor's a pus sub supraveghere ratingul Statelor Unite şi ameninţă să îl scadă, dacă nu se ajunge la un acord, care să fie şi pe termen lung.
China, care deţine peste o mie de miliarde de dolari în bonuri de tezaur americane se nelinişteşte şi ea şi spune că spera ca Washingtonul să adopte o politică responsabilă, care să protejeze interesele investitorilor.
În acest week-end expiră ultimatumul pe care preşedintele Barack Ob