Capacitatile actuale al Iranului nu justifica dezvoltarea scutului antiracheta extins care sa acopere Europa si SUA, deoarece Teheran reprezinta o amenintare mai mare in regiunea Golfului Persic si a Israelului, decat pentru Paris sau Washington, sustine un expert in apararea anti-racheta.
"Iranul nu este cu adevarat o amenintare la adresa SUA sau Europei de Vest. E o amenintare mai degraba pentru Turcia, Israel si fortele americane din regiune. Poate si pentru coltul de sud-est al Europei, precum Grecia, Romania, Bulgaria", a declarat Michael Elleman, un expert in cadrul Institutului International pentru Studii de Securitate de la Londra, citat de
EUobserver.
Dupa ce a lucrat alaturi de experti americani, europeni si rusi pe evaluarea amenintarii cu rachete la adresa Europa, Elleman sustine ca interceptare navelor din Mediterana este cea mai buna solutie, iar SUA nu ar trebui sa continue cu un plan mai amplu de amplasare a interceptorilor terestri anti-racheta care sa acopere intreaga Europa.
"Concluziile acestui studiu arata ca, daca Iranul ar fi capabil sa ia ca tinta Londra sau Paris, ar fi dezvoltat un sistem cu raza mai lunga de actiune si, pentru a-l testa, ar fi trebuit sa faca asta in zbor. Si nu poti ascunde o astfel activitate", a argumentat expertul.
Elleman spune ca dezvoltarea unei strategii de aparare in fata a ceva ce nici SUA, nici Europa nu sunt cu adevarat sigure este o mare pierdere de timp si bani.
"Intrebarea esentiala este ce este capabil Iranul sa faca si ce consideram ca ar putea face in viitorul apropiat. Pe asta ar trebui sa se concentreze discutia", spune el.
Pe teritoriul Romaniei, la baza militara de la Deveselu, de langa Caracal, va fi amplasata o parte din structura sistemului de aparare antiracheta, conceput si operat de SUA. Prima faza a amplasarii elementel