Exporturile României ar putea fi afectate, "dacă zona euro cunoaşte o contracţie economică", spune la RFI Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Ea crede însă că aceste turbulenţe nu vor afecta creşterea economică a ţării. Vass mai declară că "România nu prezintă un risc al datoriei suverane".
Rep: Ce efecte va avea criza din zona euro asupra României, doamnă Andreea Paul Vass?
A.P.V.: România nu are aceeaşi problemă structurală. Noi avem a patra datorie publică raportată la PIB în întregul tablou european, adică foarte-foarte mic, puţin peste 30%. Din acest punct de vedere, România nu prezintă un risc suveran, al datoriei suverane, pentru că orice datorie se traduce în nevoia de a te împrumuta pe piaţa internaţională, iar costurile la care se poate face acest împrumut în condiţiile turbulenţelor actuale sunt foarte ridicate.
România şi-a rezolvat o foarte bună parte din vulnerabilităţile externe cu care a intrat în anul 2008 în criza economică actuală. (…)
Totuşi, dacă zona euro cunoaşte o contracţie economică, în urma măsurilor de austeritate pe care le iau acum, România ar putea fi afectată îndeosebi pe canalul comercial, pentru că România şi-a potenţat semnificativ exporturile în aceşti doi ani. (…) Dar nu-mi pun problema unor contracţii ale dinamicii exporturilor, adică dinamici negative, îmi pun problema diminuării ritmului de creştere a exporturilor, pentru că peste două treimi din exporturile româneşti merg către piaţa comunitară, iar în piaţa comunitară, măsurile de austeritate vor avea efect asupra diminuării consumului lor intern. Creşterea economică nu va fi afectată de criza euro
Rep: Dar există riscul ca aceste turbulenţe din zona euro să afecteze şi creşterea economică a României?
A.P.V.: Nu cred, pentru că noi ne bazăm pe un scenariu moderat, echilibrat, nu excesiv-optimist. Am luat în