De o zi aveţi nevoie ca să atingeţi cel mai înalt vârf calcaros de peste 2.400 de metri din Bucegi – Vârful Scara – şi să coborâţi pe cea mai frumoasă vale glaciară a masivului muntos – Valea Gaura. Cristi Şeitan, ghidul călătoriei de săptămâna aceasta, recomandă o bună pregătire fizică pentru acest traseu.
Pentru început, o precizare cu privire la finalul acestei călătorii: este posibil să nu vă mai simţiţi o bună parte din picioare, iar când vă veţi întinde în pat sau în cort, se poate să simţiţi o dulce epuizare. Cu mine, cel puţin, aşa s-a întâmplat. Apoi a început să mi se deruleze filmul zilei, şi erau foarte multe culori, şi verde şi albastru, mi-am amintit de florile de colţ de pe Vârful Scara, pe care am avut grijă să nu le calc, am revăzut căderea Cascadei Moara Dracului şi superba deschidere panoramică a Văii Gaura. Nimic spectaculos nu se poate întâmpla în acest text, pentru că muntele, cu ce-ţi dăruieşte el, se întâmplă atunci când vă întâlniţi unul cu celălalt.
Aveţi grijă totuşi să nu fiţi doar voi doi: traseul de pe Valea Gaura, din Masivul Bucegi, este de dificultate medie şi este bine să-l parcurgeţi împreună cu cineva care îl cunoaşte. Poate fi un prieten sau poate fi un ghid. Se poate şi invers, aşa cum am păţit eu: iei un ghid şi acesta îţi devine prieten în aceeaşi zi. Cristi Şeitan merge pe munte de când avea 5 ani.
Coborârea pe Valea glaciară Gaura, formată de-a lungul timpul prin eroziunea gheţarilor
Cele mai multe trasee pe care le parcurge împreună cu turiştii le-a traversat de zeci de ori. Dar când le vedeţi pentru prima oară, bucuria lui are
aceeaşi prospeţime cu a voastră. În această călătorie de o zi, se porneşte din Bran, se ajunge în satul Poarta (aflat în comuna Bran) şi se începe urcarea de la baza pârtiei Zănoaga. În dreapta este un pârâu- este vorba despre Urlătoarea Mică, ţineţi cursul apei şi î