Sălbăticiunile vin fără frică până în sat şi se năpustesc în coteţele râmătorilor. Conducerea Direcţiei Silvice spune că fiarele nu mai sunt hrănite în pădure şi din acest motiv îşi caută o sursă de hrană sigură. Odată ce au atacat, e greu să mai îndepărtezi urşii de sat.
Nu de puţine ori, noaptea, pe dealurile împădurite din jurul comunei Rîul Alb, se aude prelung un strigăt, ca o alarmă: „Ursul, băăă”! Fiarele, flămânde, dau tot mai des atacul în gospodăriile oamenilor. Stânile care sunt la marginea satului reprezintă ţintele predilecte ale urşilor. Ciobanii s-au obişnuit ca turmele să fie „stricate” de Moş Martin.
Oamenilor le este frică să iasă noaptea din curţi. Puţin se mai aventurează pe uliţe. Urşii s-au învăţat la carnea de porc. Se năpustesc în coteţele grofeilor, îşi iau „tributul” şi se pierd în desişul pădurii. Localnicii rămân cu paguba şi cu promisiunea autorităţilor că vor încerca să îndepărteze sălbăticiunile de sat.
„Am înţeles că la fermă, spre Boagher, urşii au atacat alaltăieri. Au luat trei porci. Îi rup pur şi simplu. Au forţă. Nici nu ai putea să te pui contra ditamai namilei de urs, care mai e şi flămând”, spune Viorel Torcică, localnic.
Sălbăticiunile nu mai pot fi ţinute la distanţă
Primarul comunei, Cătălin Preda, crede că, momentan, nu sunt motive de îngrijorare. Afirmă edilul că urşii n-au intrat în sat. Atacă doar la margine. „Pe Boagher, spre Runcu, e problemă. Este o zonă mai izolată. În plus, cei de la stână, îşi lasă porcii liberi. Nu îi ţin în coteţe. D’aia, le-au mâncat urşii animalele”, precizează edilul.
Sătenii sunt îngrijoraţi. Îşi amintesc cu spaimă ce au păţit anul trecut, când noapte de noapte, făceau de pază cu rândul. Strigau, boncăneau, doar-doar or ţine sălbăticiunile la distanţă. De unde! Aproape că nu a existat gospodărie care să nu fi fost atacată.
Petre Mar