Aproximativ 300 de persoane sunt aşteptate astăzi, între orele 17.00 şi 20.00, la un marş de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa donării de organe. Evenimentule este organizat cu sprijinul Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), informează Mediafax.
ATR împlineşte astăzi 15 ani de activitate şi sărbătoreşte prin acţiuni de conştientizare asupra activităţilor de transplant. La Predean, în cepând de astă până duminică, 17 iulie va avea loc simpozionul „Pacientul-înainte şi după transplant", la care vor participa medici şi pacienţi din întreaga ţară.
Numărul anual al procedurilor de transplant efectuate în România a înregistrat o creştere de 30%. „Listele de pacienţi în aşteptare de organe este mult mai mare decât potenţialii donatori, iar criteriile de atribuire de organe sunt foarte clare: în primul rând compatibilitatea, vechimea în dializă şi starea generală a bolnavului, iar apoi se alege receptorul cel mai bun. Dar cel mai mult contează compatibilitatea. Foarte importantă este perioada de după transplant. Pacientul transplantat rămâne bolnav şi trebuie să urmeze tratament toată viaţa pentru că sistemul imunitar este slăbit şi este predispus la diferite complicaţii, în special infecţioase", a spus Marius Neculoiu, managerul Spitalul Judeţean din Braşov, citat de Mediafax.
Costul mediu pentru un bolnav tratat pentru stare post-transplant (pentru toate tipurile de transplant) pe an este de circa 24.000 de lei. Comparativ, costul pentru o şedinţă de hemodializă convenţională este de 472 de lei. Costul mediu/transplant renal este de 66.000 lei, pentru unul hepatic de 233.000 lei şi pentru transplant de cord 107.000 de lei.
Anual, în România, peste 2.000 de bolnavi au nevoie de transplant pentru a putea trăi, iar în ceea ce priveşte numărul donatorilor de organe România se află pe ultimele locuri din Europa, cu numai un dona