Dezbaterile privitoare la consumul de sodiu si potasiu au ajuns la un nou nivel, intrucat un studiu recent spune ca este mai periculos sa nu consumi cantitatea suficienta de potasiu decat faptul ca folosesti prea mult sodiu.
Produsele bogate in potasiu, inclusiv fructele si legumele, au fost recomandate de ani buni in dietele menite sa protejeze organismul de bolile cardiace si alte afectiuni cronice. "Potasiul poate neutraliza efectul negativ al sodiului", spune pentru Huffington Post dr. Elena Kuklina, de la Centrul de Control si Preventie a Bolilor din SUA.
Nu s-a inteles perfect pana acum felul in care interactioneaza cele doua substante, dar cu siguranta este sanatos sa nu consumi produse sarate. Nimeni nu ar trebui sa consume mai mult de 2.300 miligrame de sodiu zilnic, ceea ce inseamna o lingurita de sare. Cei cu tensiune mare trebuie sa micsoreze cantitatea semnificativ.
Desi potasiul zilnic trebuie sa fie undeva in jurul cifrei de 4.700 miligrame, majoritatea persoanelor nu respecta aceasta valoare. Spanacul, brocoli, prunele sau bananele sunt surse excelente de potasiu, ce nu ar trebui ocolite.
In cadrul unui studiu, au fost tinuti sub observatie 12.000 adulti de la 20 ani in sus, stiindu-se in permanenta ce mancau si calculandu-se cantitatea de potasiu si sodiu. 14 ani mai tarziu, 433 dintre ei murisera de infarct. Persoanele care au consumat 5 grame de sodiu pe zi aveau un risc dublu sa faca infarct decat cele care consumau doar 2 grame zilnic.
Este extrem de important pentru sanatatea ta sa iti verifici cantitatea de sare pe care o consumi zilnic, daca vrei sa previi afectiuni ce-ti pot aduce moartea. Iar daca exagerezi cu sarea, n-ar fi rau sa suplimentezi cantitatea de potasiu din alimentatie.
Dezbaterile privitoare la consumul de sodiu si potasiu au ajuns la un nou nivel, in