Scriitorul Vasile Andru (69 de ani) povesteşte despre două dintre marile întâlniri spirituale ale vieţii sale. Andru a stat de vorbă şi cu marii asceţi de la noi, Părintele Teofil Pârâianu şi Părintele Galeriu. Andru a înfiinţat prima şi singura şcoală de isihasm (pace lăuntrică prin rugăciunea inimii) din România.
Se spune că sfântului Arsenie cel Mare un înger i-ar fi şoptit, pe când era senator roman, trei cuvinte care i-au schimbat radical cursul vieţii: „Taci, fugi, linişteşte-te!". Arsenie provenea dintr-o familie nobilă senatorială, iar efectul acestui îndemn divin s-a tradus prin părăsirea funcţiilor ce le deţinea la curtea împărătească şi îmbrăţişarea ascetismului. Vasile Andru nu a avut transformări radicale în viaţă, nu a avut crize mistice, ci s-a întâmplat, aşa cum frumos spune, „să pornească cu o lumină de la bun început". Când erau mici, el şi fraţii lui adormeau cu pasaje din Biblie, citite de părinţi, nu cu basme. Asta s-a răsfrânt asupra destinului său aşa: a devenit scriitor şi un căutător al liniştii lăuntrice. Cele două constante ale vieţii sale au rămas scrisul şi rugăciunea.
În una din taberele isihaste, unde le vorbea zecilor de tineri
Vasile Andru a fost binecuvântat cu mari întâlniri în viaţa sa: a stat de vorbă cu marii călugări creştini de la noi, Părintele Teofil Pârâianu şi Părintele Galeriu, s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama, a petrecut Paştele anului 1992 împreună cu Maica Tereza, s-a sfătuit cu mari maeştri spirituali hinduşi sau budhişti. I-a căutat pe toţi şi împrejurările în care i-a găsit - căci nu toată lumea care îi caută îi şi găseşte - sunt încă învăluite în mister.
Paştele cu Maica Tereza
Era pe străzile Calcuttei, în India, unde venise cu o bursă în filosofie la Şivananda Forest Academy. Locuia într-un ashram - ceva între mănăstire şi universitate,