Ministrul Culturii, Kelemen Hunor. / Foto: Bogdan Iurascu / INTACT IMAGES/Jurnalul National
Acţiunile Gabriel Resources au crescut cu peste 10% pe Bursa din Toronto, după ce compania a obţinut o autorizaţie-cheie pentru proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, informează publicaţia Canadian Business.
Gabriel Resources a primit, din partea Ministerului Culturii, descărcarea de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, ceea ce înseamnă undă verde pentru proiect.
Compania canadiană a anunţat, deja, că se aşteaptă ca celelalte autorizaţii să fie obţinute în decursul lunii august, având în vedere că emiterea acestora era o formalitate ce depindea de descărcarea de sarcină arheologică.
Şedinţa Comisiei Naţionale de Arheologie, în care s-a acordat descărcarea de sarcină pentru Masivul Cârnic, s-a ţinut într-o discreţie absolută.
Citeste si Miză dublă pentru patrimoniul de la Roşia Montană
Ordinea de zi a şedinţei Comisiei Naţionale de Arheologie trebuie publicată pe site-ul Ministerului Culturii, fiind o informaţie de interes public. Dar această obligaţie nu a fost respectată.
Ministerul Culturii a emis un comunicat de presă după acordarea descărcării de sarcină.
Ministrul Culturii - preşedintele UDMR, Kelemen Hunor nu a putut fi contactat pentru a explica lipsa de transparenţă de procedurii. Debreczeni Hajnal, purtătorul de cuvânt al ministrului susţine că „domnul ministru are agenda de azi prea ocupată ca să vorbească cu dumneavoastră” şi ne-a indicat să îl contactăm pe Mircea Angelescu, directorul direcţiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii. Acesta însă este, la rândul său, ocupat.
Şeful domnului Angelescu este secretarul de stat PDL Vasile Timiş, care este din Borşa şi are acelaşi nume cu „părintele” afacerii Roşia Montană, care este născut tot în Borşa. În presă s-a speculat că între cei do