Băncile se feresc să acorde credite agriculturilor pentru că fermierii români nu au cu ce garanta, dar şi pentru că acest sector este considerat în continuare riscant de bancheri având în vedere că statutul terenurilor agricole este incert, iar o mare parte din sector este nefiscalizată.
"Nu avem credit rural pentru că proiectele agricultorilor nu sunt viabile în condiţiile în care producătorii nu au contracte ferme pentru desfacerea producţiei şi nu pot garanta cu terenurile", a declarat ieri Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la o conferinţă pe teme agricole. El, care acum aproape zece ani a fost preşedintele Băncii Agricole, a adăugat că reticenţa băncilor este în parte justificată având în vedere că pe piaţa locală nu funcţionează o bursă a cerealelor, dar şi pentru că mulţi agricultori fac tranzacţii la negru.
"Creditul nu se poate dezvolta şi din cauza nefiscalizării. Cum să dea o bancă credit când în bilanţul producătorilor agricoli apare că firma merge în pierdere", a precizat Rădulescu.
De cealaltă parte, Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a afirmat că nu problema garanţiilor ţine pe loc creditul agricol, ci lipsa specialiştilor în agricultură din sistemul bancar românesc.
"Băncile nu au specialişti în agricultură. Bancherii au rămas cu impresia că agricultura este în cea mai mare parte depenedentă de vreme şi de aceea văd riscuri mari, dar nu este chiar aşa. Spre exemplu o fermă de vaci are aceleaşi riscuri ca orice altă fabrică. Dacă sunt respectaţi parametrii, riscurile sunt reduse la minim", a spus Tanczos.
În plus, Petru Rares, director general al Institutului Bancar Român şi fost preşedinte al Eximbank şi al Băncii Româneşti cu mai mulţi ani în urmă, consideră că lipsa creditelor din agricultură e cauzată şi de faptul că "bancherii nu vorbesc aceeaşi limbă