Există diferite tipuri de probleme sexuale. Unele dintre ele au o cauză organică, şi atunci, cuplul trebuie să se adapteze la noul context în care se desfăşoară relaţia sau riscă să rămână în respectiva problemă.
Altele sunt probleme care ţin de percepţia şi de aşteptările partenerilor (roluri sexuale, de exemplu) şi se pot rezolva prin comunicare deschisă şi prin cooperare. Există şi probleme care pot afecta relaţia, chiar dacă aparţin doar unuia dintre parteneri (de exemplu, unul dintre cei doi are un comportament sexual rigid apărut în urma unui abuz).
Însă şi relaţia însăşi poate fi cauza care a dus la apariţia problemei (unele probleme de dinamică sexuală). Oricare ar fi tipul de problemă, comunicarea şi scoaterea la suprafaţă în mod constructiv a frustrărilor, a aşteptărilor, a modului în care fiecare se poziţionează în relaţia sexuală sunt soluţii cu efect garantat, cu condiţia ca partenerii să se asculte fără a se simţi datori să se apere, ci fiind pregătiţi să găsească împreună o soluţie. Căci important nu este să găsim un vinovat atunci când relaţia sexuală nu merge, ci să găsim o soluţie, respectând ritmul fiecăruia, temerile sau visele.
Dacă partenerii nu pot trece singuri peste aceste probleme, cuplul poate găsi rezolvarea împreună cu un psihoterapeut. Atunci când partenerii ajung la terapie, depinde mult de disponibilitatea lor de a rezolva problema, asumându-şi partea de responsabilitate. Unii vin cu partenerul doar pentru a încerca să-l pună la zid şi să-l convingă că problema este doar de o parte a cuplului. O astfel de atitudine poate fi distructiva pentru o relaţie.