Raiul şi Iadul se întâlnesc la Racoş, situat la vreo 60 de kilometri de Braşov, localitate unde trăiesc 1.000 de ţigani şi alte 2.000 de unguri. Ultimii fac echipă împotriva romilor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Furci, topoare şi vreo trei căruţe pline cu pietre au fost armele cu care ţiganii au încercat, în luna aprilile, să facă legea în comuna braşoveană Racoş. Ungurii din sat, cei care acuză încontinuu că tot ce muncesc ei fură ţiganii, au încercat să se apere. Din lupta dusă în mijlocul satului, cel mai "şifonat" a ieşit fiul primarului, care a stat săptămâni întregi internat din cauza pietrelor pe care le-a luat în cap. "Nu se mai putea", spun maghiarii din sat, care au cerut aproape în genunchi primarului să fie păziţi de ţigani. După scandalul sângeros, poliţiştii din sat şi mai multe echipaje de jandarmi au încercat să facă linişte. Nimeni nu ştie însă de ce nu reuşesc niciodată să-i ţină deoparte.
Cum a venit în sat armata
Cu ultimii bani de la bugetul local, primarul Gaspar Tamas a vrut să facă linişte. A plătit o firmă de securitate şi pază din Braşov să facă pace între ţigani şi maghiari.
Chiar cu o zi înainte de Paşte, forţele de ordine intrau, pe ATV-uri şi cu jeep-uri, în Racoş. Radu Predescu, patronul firmei de pază, spune că noaptea de Înviere a fost prima zi de linişte după ani în şir de abuzuri ale ţiganilor.
"Chiar eu am mers, îmbrăcat civil, la slujbă. Trebuia să simţim adevăratul conflict între ei, ca să ştim unde să acţionăm şi să depsităm «zonele fierbinţi» din sat. Poate sună exagerat, dar oamenii făceau cu rândul ca să doarmă noaptea, pentru că trebuiau să-şi păzească gospodăriile. Dar chiar şi aşa, dacă intrau ţiganii peste ei în casă, nu aveau cum riposta", spune Predescu.
Asaltul romilor: papuci, mâncare, unelte şi copaci
Braşoveanul povesteşte că de-a lungul celor câteva luni de când forţele de ord