Un default al SUA ar veni într-o perioadă şi aşa agitată de criza din Europa Efectele ar fi "catastrofale" şi "cumplite" pentru sistemul financiar mondial În România ar pune presiune pe curs şi ar majora costurile de finanţare. Moody's a ameninţat cu reducerea ratingului AAA al SUA.
Politicienii americani rămân divizaţi pe tema majorării pragului de îndatorare, chiar dacă SUA sunt la numai câteva zile depărtare de intrarea în incapacitate temporară de plată. Un astfel de eveniment ar putea avea consecinţe dezastruoase care s-ar resimţi şi în România, în condiţiile în care ar veni într-un moment critic, deoarece investitorii sunt deja panicaţi din cauza crizei datoriilor din Europa, unde Grecia are şanse foarte mari să intre în incapacitate de plată, iar pieţele au luat în colimator problemele Italiei şi Spaniei.
Preşedintele băncii centrale a SUA (Fed) Ben Bernanke a avertizat că dacă Congresul nu majorează plafonul de îndatorare până pe 2 august, Trezoreria nu-şi va mai putea onora cel puţin 40% din nota de plată, pe care sunt trecute printre altele plăţi pentru salariile armatei şi pensii. Bernanke a caracterizat efectele unui eventual default ca fiind "catastrofale", "cumplite", cu implicaţii pentru "întregul sistem financiar", potrivit CNN Money.
Pentru a creşte şi mai mult presiunea, Moody's, una din marile agenţii de evaluare financiară, a avertizat că ar putea reduce ratingul suveran al Statelor Unite, "AAA" - calificativul maxim pe care îl poate avea o ţară, din cauza posibilităţii tot mai mari ca politicienii să nu reuşească să urce plafonul datoriei de stat la timp pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată a obligaţiunilor scadente în august, potrivit Bloomberg. Decizia Moody's urmează celei din aprilie a Standard & Poor's care a redus perspectiva ratingului SUA de la stabilă la negativă din cauza