Muşeţelul, ceaiul verde, iaurtul şi menta sunt doar câteva dintre leacurile indicate într-o astfel de situaţie. Primul lucru care trebuie făcut în caz de insolaţie este ca persoana afectată să fie mutată imediat la umbră. Ulterior, pentru a atenua simptomele insolaţiei, poţi folosi comprese şi ceaiuri din plante.
Într-o primă fază, insolaţia se manifestă prin stări uşoare de oboseală şi de slăbiciune şi prin deshidratare. Acestea sunt semnalele că ai stat prea mult la soare şi că ar fi momentul să te retragi într-un loc răcoros. Dacă ignori simptomele şi continui expunerea la ultraviolete, ulterior pot apărea alte complicaţii, precum dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere şi sensibilitate la lumină, frisoane, febră şi vărsături.
„După ce persoana care a făcut insolaţie a fost mutată la umbră, este bine să fie stropită cu apă la temperatura camerei şi să i se aplice comprese reci pe cap şi pe abdomen şi cataplasme cu oţet diluat cu apă pe ceafă. Abia după aceea se poate recurge la remedii naturiste ce pot fi utilizate atât intern, cât şi extern", spune medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti.
Iaurtul şi propolisul înlătură usturimea pielii
Pentru a calma usturimile cauzate de expunerea îndelungată la soare, poţi unge pielea cu iaurt, pe care îl laşi să acţioneze timp de 20 de minute, iar apoi îl clăteşti cu apă rece. Procedura se repetă din trei în trei ore. O altă variantă este să aplici pe zonele afectate comprese îmbibate cu o soluţie preparată dintr-o cană de lapte degresat diluată într-un litru de apă. „Se recomandă şi ungerea pielii arse de soare cu propolis, cu ulei de lavandă, de salvie sau de măsline. De asemenea, se pot face spălături cu infuzie călduţă de muşeţel, mentă, coada-şoricelului, sunătoare sau de muguri de plop", recomandă medicul Ruxandra Constantina.
Printre remediil