Regiuni simple vs regiuni cu statut special. ADS vă prezinte două formule de regionalizare a României, gândite chiar la Cluj-Napoca. ADS continuă proiectul jurnalistic dedicat reformprii administrative a ţării, prezentând opiniile a doi dintre „părinţii" ideii de regionalizare a României, ambii clujeni.
Ideea de regionalizare nu este una nouă. Despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale se discută încă de la sfârşitul anilor '90, iar primele idei în acest sens au plecat chiar din inima Ardealului. Doi clujeni, jurnalistul Sabin Gherman, fost raportor pentru României în Parlamentul European, şi politologul Bakk Miklos, cadru universitar la Facultatea de Şţiinţe Politice şi ale Comunicării, au semnat şi dat publicităţii, în 2001, independent unul de altul, două variante prin care vroiau să schimbe faţa României. E vorba de un proiect de descentralizare, întocmit de Sabin Gherman, şi de „Memorandumul pentru regionalizarea României", un document semnat de mai mulţi intelctuali ardeleni, români şi maghiari, membri ai Grupului „Provincia", printre care şi Bakk Miklos. Ambele proiecte propuneau împărţirea statului român în regiuni. Primul pleda înfiinţarea unor regiuni autonome, pe fundamente istorice, iar al doilea se centra pe înfiinţarea unei regiuni cu statut special în Ţinutul Secuiesc şi obţinerea autonomiei acestuia. Cele două iniţiative au eşuat la vremea respectivă în încercarea de a crea o dezbatere public reală, iar autorii lor au fost blamaţi de majoritatea opiniei publice româneşti.
CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA PROMOTORII CLUJENI AI REGIONALIZĂRII
Necesitatea regionalizării Acum când, necesitatea regionalizării României a fost recunoscută oficial, atât de Preşedinţie cât şi de Guvern, Sabin Gherman şi Bakk Miklos susţin în continuare că punctul de plecare al acestui proces ar trebui să fie regiunile istorice. Politolo