Dinu Pillat
Tinereţe ciudată şi alte scrieri
Editura Humanitas
Ediţie îngrijită şi note de Monica Pillat. Prefaţă şi Dosar de referinţe critice de George Ardeleanu. Este volumul al doilea al noii serii de autor Dinu Pillat, care cuprinde nouă proze literare din perioada 1933-1945 (patru apar pentru prima oară), grupate sub titlul "Singurătatea cea mare", "Jurnalul unui adolescent", din 1941, romanele "Tinereţe ciudată" din 1943 şi "Moartea cotidiană" din 1946. Tranziţia între aceste ultime două titluri ar fi trebuit să fie făcută, în concepţia autorului, de "Aşteptând ceasul de apoi", romanul regăsit abia în 2010 şi publicat ca prim volum al seriei de autor. Textele sunt însoţite de fotografii ale scriitorului din perioada liceului şi a studenţiei şi de facsimile diverse.
Bogdan Ghiu
Contracriza
Editura Cartea românească
O carte de eseuri care va surprinde, cum ne-a obişnuit autorul şi cu precedentele, şi care, într-un capitol final, un fel de manifest, scrie despre "guvernarea prin criză", despre "criza ca guvernare şi politică", despre faptul că "criza a fost, de la început, o contracriză" şi că "criza a fost produsă, printr-o ingenioasă şi disperată intervenţie tehnică, în Occident, în Nord, şi a urmărit, mai ales prin aşa-zisele politici anti-criză, disocierea capitalismului de povara democraţiei, descătuşarea şi des-frînarea capitalismului finit, ba chiar terminat, de formalismul şi de formalităţile democraţiei." Carte de citit neapărat cu creionul în mână!
Roberto Bolano
Convorbiri telefonice
Povestiri
Editura Leda
Traducere din limba spaniolă şi note de Dan Munteanu Colan. Volumul cuprinde 14 povestiri grupate în trei secţiuni - "Convorbiri telefonice", "Detectivii" şi "Viaţa Annei Moore". Roberto Bolano (1953-2003), născut în Chile, narator şi poet, s-a impus ca unu